Your Recipe

Kapusta zapékaná s vejci a sýrem

Ingredient Amount Calories
Kale 2000g 700kcal
Egg raw whole 200g 286kcal
Cream half and half 500g 655kcal
White sugar 50g 193kcal
Wheat flour 80g 291kcal
Nutmeg ground 1g 5kcal
Ghee 200g 1752kcal
Cheese, gouda 250g 890kcal
White pepper, ground 1g 3kcal
Salt, kosher 40g 0kcal

Recipe Instructions:

Místo kapusty lze použít brokolici, květák.

Kapustu omyjeme, obereme největší listy, vyřízneme kulatým řezem košťál. Podobně upravujeme květák, brokolici rozebereme na růžičky. Zeleninu dáme do vařící vody s polovinou soli, s cukrem a ovaříme na půl. Když se ovaří, opražíme na sucho mouku až se rozvoní, stáhneme z plamene a spojíme 70g ghí v jíšku, tuto zalijeme polovinou smetany a asi 200ml odvaru ze zeleniny, dobře rozšleháme a za mírného varu a stálého míchání vaříme 20 minut, lehce osolíme pokud je třeba a okořeníme kořením, velouté musí být hladká a hustá. Vhodný pekáč vymažeme částí ghí na dno rozložíme ½ kapustu nakrájenou na kousky velikosti dvacetikoruny, nebo menší růžičky květáku či brokolice. Přetáhneme polovinou velouté , posypeme polovinou strouhaného sýra, pokryjeme druhou polovinou zeleniny , přetáhneme druhou polovinou velouté rozšlehanou se zbytkem smetany a vejci. Dáme pozvolna péci na cca 160´C až se zatáhne, po té povrch posypeme zbylým sýrem, pokapeme zbylým , rozpuštěným ghí a zapečeme až je povrch zlatavý. Jako přílohu podáváme brambory v různých úpravách. Bezlepková úprava je možná, jako základ pro zapékací omáčku slouží bramborová kaše přitažená citronovou vlákninou.

Nutrition Facts
Portion Size 250 g | ml
Amount Per Portion 477
1998
kcal
kilojoules
% Daily Value *
Total Fat 38g 48%
Saturated Fat 21g 107%
Sodium 1944mg 85%
Total Carbohydrate 23g 8%
Dietary Fiber 8.5g 30%
Sugar 9.7g
Protein 17g 34%
Vitamin D 0.5mcg 3%
Calcium 750mg 58%
Iron 3.7mg 21%
Potassium 830mg 18%
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contribute to a daily diet. 2000 calories a day is used for general nutrition advice.
Vitamins
Nutrient Amount DV
Vitamin A 771.755 mcg 86%
Thiamin [B1] 0.267 mg 22%
Riboflavin [B2] 0.971 mg 75%
Niacin [B3] 2.547 mg 16%
Pantothenic acid [B5] 1.436 mg 29%
Vitamin B6 0.377 mg 22%
Cobalamin [B12] 0.66 mcg 0%
Floate [B9] 142.316 mcg 0%
Vitamin C 187.274 mg 208%
Vitamin D 0.525 mcg 3%
Vitamin E 2.28 mg 15%
Vitamin K 782.249 mcg 652%
Betaine 1.01 mg 0%
Choline 78.301 mg 14%
Carbohydrates
Nutrient Amount DV
Total carbohydrate 22.9 g 8%
Sugars 9.7 g 19%
Dietary fiber 8.5 g 30%
Carbohydrate 22.2 g 0%
Net carbs 13.2g
Aminoacids
Nutrient Amount DV
Alanine 0.708 g 0%
Arginine 0.8 g 0%
Aspartic acid 1.375 g 0%
Cysteine 0.219 g 0%
Glutamic acid 3.124 g 0%
Glycine 0.556 g 0%
Histidine 0.719 g 0%
Isoleucine 0.919 g 0%
Leucine 1.454 g 0%
Lysine 1.282 g 0%
Methionine 0.365 g 0%
Phenylalanine 0.907 g 0%
Proline 1.523 g 0%
Serine 0.919 g 0%
Threonine 0.698 g 0%
Tryptophan 0.238 g 0%
Tyrosine 0.768 g 0%
Valine 1.068 g 0%
Minerals
Nutrient Amount DV
Calcium 750.2 mg 58%
Copper 0.14 mg 16%
Fluoride 1.72 mcg 0%
Iron 3.75 mg 21%
Magnesium 82.68 mg 20%
Manganese 1.91 mg 83%
Phosphorus 343.23 mg 27%
Potassium 829.93 mg 18%
Selenium 15.91 mcg 29%
Sodium 1943.6 mg 85%
Zinc 2.27 mg 21%
Other
Nutrient Amount DV
Water 246.177 g 0%
Ash 4.576 g 0%