Recipe Instructions:
lečo-600g
Čočku přebereme, propláchneme a vaříme ve vodě se solí opravdu doměkka, tedy žádné al dente! Uvařenou čočku scedíme, promastíme olejem a semeleme na masovém strojku na šajbě 2 až 3 mm. Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na jemné kostičky, kedlubny dobře omyjeme a oloupeme jen v kořenové části, kde je kůra tvrdá, kedlubnu nakrájíme na Parmentier tedy na kostky cca 1x1 cm. V širokém kastrole rozehřejeme máslo, na rozpáleném orestujeme cibuli i kedlubny do sklovata, přidáme cukr a restujeme do světlého karamelu. Na světlý karamelový základ ihned nalijeme lečo, přidáme okurky nakrájené na jemné kostičky, koření, med, necháme přejít varem 5 min a vmícháme mletou čočku, dobře prohřejeme (nebude se rychle kazit), dobře vmícháme vlákninu a necháme zchladnout. Do ochladlé směsi vmícháme na jemné nudličky krájenou petrželku, citronovou šťávu a případně dosolíme.
Směs používáme jako pomazánku na plátky chleba či pečiva, nebo touto plníme taštičky (pirohy) z různých těst, nebo podáváme s arabským chlebem podobně jako humus.
Vláknina pomůže udržet směs kompaktní bez oddělování tuků.