Your Recipe

Kapusta zapékaná s vejci a sýrem

Složka Množství Kalorie
Kapusta 2000g 700kcal
Vejce syrové celé 200g 286kcal
Smetana 500g 655kcal
Bílý cukr 50g 193kcal
Pšeničná mouka 80g 291kcal
Muškátový oříšek mletý 1g 5kcal
Ghí 200g 1752kcal
Sýr, gouda 250g 890kcal
Pepř bílý, mletý 1g 3kcal
Sůl 40g 0kcal

Recipe Instructions:

Místo kapusty lze použít brokolici, květák.

Kapustu omyjeme, obereme největší listy, vyřízneme kulatým řezem košťál. Podobně upravujeme květák, brokolici rozebereme na růžičky. Zeleninu dáme do vařící vody s polovinou soli, s cukrem a ovaříme na půl. Když se ovaří, opražíme na sucho mouku až se rozvoní, stáhneme z plamene a spojíme 70g ghí v jíšku, tuto zalijeme polovinou smetany a asi 200ml odvaru ze zeleniny, dobře rozšleháme a za mírného varu a stálého míchání vaříme 20 minut, lehce osolíme pokud je třeba a okořeníme kořením, velouté musí být hladká a hustá. Vhodný pekáč vymažeme částí ghí na dno rozložíme ½ kapustu nakrájenou na kousky velikosti dvacetikoruny, nebo menší růžičky květáku či brokolice. Přetáhneme polovinou velouté , posypeme polovinou strouhaného sýra, pokryjeme druhou polovinou zeleniny , přetáhneme druhou polovinou velouté rozšlehanou se zbytkem smetany a vejci. Dáme pozvolna péci na cca 160´C až se zatáhne, po té povrch posypeme zbylým sýrem, pokapeme zbylým , rozpuštěným ghí a zapečeme až je povrch zlatavý. Jako přílohu podáváme brambory v různých úpravách. Bezlepková úprava je možná, jako základ pro zapékací omáčku slouží bramborová kaše přitažená citronovou vlákninou.

nutriční údaje
Velikost porce 250 g | ml
Množství na porci 477
1998
kcal
kilojoules
% denní hodnoty *
Celkový obsah tuku 38g 48%
Nasycené tuky 21g 107%
Sodík 1944mg 85%
Sacharidy celkem 23g 8%
Vláknina 8.5g 30%
Cukr 9.7g
Bílkoviny 17g 34%
Vitamin D 0.5mcg 3%
Vápník 750mg 58%
Železo 3.7mg 21%
Draslík 830mg 18%
* Denní hodnota (DV) v % udává, jaký podíl tvoří živiny v jedné porci potraviny. Doporučuje se 2000 kalorií denně.
Vitamin
živina Množství DV
Vitamin A 771.755 mcg 86%
Thiamin [B1] 0.267 mg 22%
Riboflavin [B2] 0.971 mg 75%
Niacin [B3] 2.547 mg 16%
Kyselina pantotenová [B5] 1.436 mg 29%
Vitamin B6 0.377 mg 22%
Kobalamin [B12] 0.66 mcg 0%
Floát [B9] 142.316 mcg 0%
Vitamin C 187.274 mg 208%
Vitamin D 0.525 mcg 3%
Vitamin E 2.28 mg 15%
Vitamin K 782.249 mcg 652%
Betain 1.01 mg 0%
Cholin 78.301 mg 14%
Carbohydrates
živina Množství DV
Sacharidy celkem 22.9 g 8%
Sugars 9.7 g 19%
Vláknina 8.5 g 30%
Carbohydrate 22.2 g 0%
Čisté sacharidy 13.2g
aminokyseliny
živina Množství DV
Alanin 0.708 g 0%
Arginin 0.8 g 0%
Kyselina asparagová 1.375 g 0%
Cystein 0.219 g 0%
kyselina glutamová 3.124 g 0%
Glycin 0.556 g 0%
Histidin 0.719 g 0%
Izoleucin 0.919 g 0%
Leucin 1.454 g 0%
Lysin 1.282 g 0%
Metionin 0.365 g 0%
Fenylalanin 0.907 g 0%
Prolin 1.523 g 0%
Serin 0.919 g 0%
Treonin 0.698 g 0%
Tryptofan 0.238 g 0%
Tyrosin 0.768 g 0%
Valin 1.068 g 0%
Minerály
živina Množství DV
Vápník 750.2 mg 58%
Měď 0.14 mg 16%
Fluorid 1.72 mcg 0%
Železo 3.75 mg 21%
Hořčík 82.68 mg 20%
Mangan 1.91 mg 83%
Fosfor 343.23 mg 27%
Draslík 829.93 mg 18%
Selen 15.91 mcg 29%
Sodík 1943.6 mg 85%
Zinek 2.27 mg 21%
další
živina Množství DV
Voda 246.177 g 0%
Popel 4.576 g 0%