Recipe Instructions:
Místo kapusty lze použít brokolici, květák.
Kapustu omyjeme, obereme největší listy, vyřízneme kulatým řezem košťál. Podobně upravujeme květák, brokolici rozebereme na růžičky. Zeleninu dáme do vařící vody s polovinou soli, s cukrem a ovaříme na půl. Když se ovaří, opražíme na sucho mouku až se rozvoní, stáhneme z plamene a spojíme 70g ghí v jíšku, tuto zalijeme polovinou smetany a asi 200ml odvaru ze zeleniny, dobře rozšleháme a za mírného varu a stálého míchání vaříme 20 minut, lehce osolíme pokud je třeba a okořeníme kořením, velouté musí být hladká a hustá. Vhodný pekáč vymažeme částí ghí na dno rozložíme ½ kapustu nakrájenou na kousky velikosti dvacetikoruny, nebo menší růžičky květáku či brokolice. Přetáhneme polovinou velouté , posypeme polovinou strouhaného sýra, pokryjeme druhou polovinou zeleniny , přetáhneme druhou polovinou velouté rozšlehanou se zbytkem smetany a vejci. Dáme pozvolna péci na cca 160´C až se zatáhne, po té povrch posypeme zbylým sýrem, pokapeme zbylým , rozpuštěným ghí a zapečeme až je povrch zlatavý. Jako přílohu podáváme brambory v různých úpravách. Bezlepková úprava je možná, jako základ pro zapékací omáčku slouží bramborová kaše přitažená citronovou vlákninou.